Mandelsmör

Här kommer receptet på ett beroendeframkallande mandelsmör, ett perfekt alternativ till att köpa jordnötssmör.

200 gr hel mandel med skal
1/2 dl rapsolja
flingsalt

Kör mandeln i matberedare och fyll på med rapsolja tills du får en perfekt och bredbar konsistens. Smaka av med några nypor flingsalt. Klart att njuta på mackan eller goda frökex!


Frökex med parmesan

Supergoda och enkla frökex!

1 dl linfrö
1 dl vatten
1 dl svart sesamfrö
1 äggvita
1 dl riven parmesan
flingsalt

Blötlägg linfrö i vatten och låt dra 1-2 timmar så att det bildas en gele av vattnet.
Blanda ner sesamfrön och riven parmesan. Smaksätt med salt.

Klicka ut på bakplåtspapper ca 1 msk som du plattar till så att det blir små platta kex. Grädda i ugn 150 gr ca 15 minuter. Om kexen ej blivit stela så fortsätter du att grädda.

Så goda med mosad avokado och lite krasse som pålägg!


Pocherat ägg på avokadotoast

Jag har återskapat en riktigt god frukosttoast från The Standard Hotel i New York. Så god och lyxig till söndagsbrunchen.
 
surdegsbröd
avokado
pressad citron
svartpeppar
ev sesamfrön och gräslök
ruccola
ägg
ättika
salt
 
Koka upp vatten, lite ättika och salt i en kastrull. Vattnet får inte stormkoka, ska endast sjuda lätt.
Knäck ägget i en kaffekopp och tippa försiktigt ägget i vattnet. Låt sjuda in några minuter innan du försiktigt plockar upp ägget.
 
Dela och mosa avokadon tillsammans med lite pressad citron, salt och pepper. Bred avokadoröran på brödet.
Ta en näve ruccola och placera på brödet, lägg på det pocherade ägget. Toppa med salt, peppar ev sesamfrön och lite finklippt gräslök. Söndagslyx!
 


 
 

Knäckig rabarberpaj

Den här rabarberpajen är grymt god - med smak av knäck! Det går enkelt att byta ut rabarber mot äpplen så bli det en lika god knäckig äppelpaj!

 
500 gr rabarber
2 dl socker
2 dl havregryn
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
125 gr smör
1/2 dl grädde
1/2 dl sirap
 
vaniljglass eller vaniljsås till servering
 
Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i botten på en smörad pajform.
 
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Koka upp smör, grädde och sirap i en kastrull. Häll i de torra ingredienserna, blanda och låt koka ihop lite.
 
Fördela smeten över rabarbern och ställ in i ugnen, 150 grader ca 40 minuter. Höj temperaturen till 175 grader och grädda pajen ytterligare 10-15 minuter till ytan blivit riktigt knäckig och god. Du ser på färgen när det är dags att ta ut den ur ugnen.
 
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
 
 
 
 
 

Rimmad torskrygg med varma grönskar och citrussmör

Torskryggen blir såååå god när man rimmar den innan tillagning. Det gör att den får bra sälta och får en fin konsistens som faller isär i skivor när den blivit tillagad. Var noga med innertemperaturen - det lönar sig!
 
 
4 bitarTorskrygg ca 125 gr per person
1 dl socker
1 dl salt
1 liter vatten
 
Blanda salt, socker och vatten så att det löser sig. Rimma torsken i ca 40 minuter.
Ta upp den ur vattnet och torka av.
 
Bryn torsken i smöret. Ställ in i ugenen på 125 grader till den får en innertemperatur på ca 55 grader. Använd stektermometer. (ca 15 minuter).
 
100 gr smör, rumsvarmt
2 st lime
1 st vitlöksklyfta
salt
limepeppar
 
Blanda smöret med rivet limeskal, pressad lime och vitlök. Smaka av med salt och limepeppar.
Forma till en rulle genom att använda plastfolie. Detta kan du förbereda och ställa i kylen eller frysen.
 
1 påse färsk spenat
1 ask körsbärstomater
2 st fänkål
1 st squash
2 klyftor vitlök
olivolja
salt
svartpeppar
ev rostade pinjenötter
 
Strimla fänkålen och squash. Fräs grönsakerna i olivolja. Tillsätt körbärstomaterna och vänd sist ner spenaten. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner rostade pinjenötter.
 
Lägg upp de frästa grönsakerna på en tallrik. Lägg på en portionsbit torsk. Bygg gärna rätten på höjden för ett vackert resultat.
Toppa med en skiva citrussmör som får smälta över fisken. Njut!
 
 
 

Mango- & Avokadosalsa

En supergod och fräsch salsa som passar utmärkt till grillad tonfisk eller grillade vitlöksgambas.
Använda fryst färdigtärnad avokado och mango så går det fantastiskt enkelt att tillaga.
 
250 gr tärnad avokado
250 gr tärnad mango
1 tsk rivet limeskal
2 msk färskpressad limejuice
1/2 hackad silverlök
1 msk rapsolja
2 tsk sambal olek (+ ev hackad chili för lite extra sting - finns även färdighackad djupfryst)
1 kruka färsk koriander
 
Blanda alla ingredienser och servera!

Potatis med rökig gräddfil och brynt smör

Den här potatisen är en riktig höjdare! Det går lika bra att göra den i ugnen som på grillen (i foliepaket). Extra gott att strössla med lite krispiga potatischips innan servering.
 
Potatisar (färskpotatis om det är säsong)
smör (ca 100 gr till 8 stora potatisar)
2 dl gräddfil
liquid smoke
rökigt salt
olivolja
potatischips
gräslök
svartpeppar
 
Blanda potatisen med olivolja (blanda runt i en plastpåse). Hårdgrilla i ugnen på 225 grader till potatisarna har blivit mjuka och riktigt grillade på utsidan. Om du använder grillen så gör du ett foliepaket med potatisarna.
 
Blanda gräddfilen med liquid smoke och rökigt salt till önskad smak.
Bryn smöret i kastrull tills det får en doft av knäck och blir lätt brunt i färgen.
 
När potatisarna är klara trycker du till dem med en gaffel så att varje potatis krossas och öppnar sig. Klicka över den rökiga gräddfilen. Klipp och strö över gräslök. Smula och strössla med potatischipsen, krydda med svartpeppar och avsluta med att ringla över det brynta smöret. 
 
Klart att servera! 
 


 

Krämig kräftsoppa

Här kommer ett recept som jag har fått från Catharina. Supergod och enkel kräftsoppa. Perfekt som förrätt och den går bra att förbereda innan gästerna kommer.
 
Ca 6 personer
 
2 msk margarin
2 stora morötter
2 msk vetemjöl
1 l vatten
2 st fiskbuljongtärningar
400 gr kräftost (mjukost)
1 burk färdigskalade kräftstjärtar i lag
2 dl cremefraiche (ej light)
Svartpeppar
Dill (1 kruka)
Bröd
 
Grovriv morötterna och fräs dem i margarin och vetemjöl. Späd med vatten och fiskbuljongen.
Tillsätt lite svartpeppar och låt sjuda en stund.
 
Tillsätt kräftosten, cremefraiche och dill (spar lite dill till att dekorera soppan). Låt soppan sjuda en stund till.
Du kan förbereda soppan fram till hit.
 
Lägg i kräftstjärtarna innan soppan ska serveras och toppa med dill. Servera med ett gott bröd.
 
 

Vit ChokladFudge

Underbart god Fudge på Vit Choklad. Påminner mycket om "Lonka". 
 
Receptet räcker till ca 50 st.
 
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl Vispgrädde
1 dl vit sirap
1/2 tsk salt
50 gr smör
100 gr vit choklad
 
Blanda socker, gräddde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka utan lock tills smeten klarar "kulprovet". Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Skär smöret i träningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det i den varma smeten och låt det smälta något innan du börjar röra om. Då undviker man att fudgen spricker när den svalnat. 
 
Häll smeten i en liten form, ca 15-20 cm (klädd med bakplåtspapper) . Låt svalna. Skär fudgen i bitar när den svalnat helt. Förvara svalt.
 
Njuuuut!
 

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt

 
 
En underbar kola med lite vuxensmak som passar utmärkt till jul.
 
Receptet blir ca 20-30 kolor.
 
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk lakritspulver eller 0.5 dl krossad turkisk peppar
1 msk smör
100 gr mörk choklad (70%)
Flingsalt (gärna med limesmak)
 
Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp tillhands för att lösa upp klumpar av pulvret
 
 
Koka utan lock tills smeten klarar "kulprovet". 
 
Rör ner smöret i kolan  och häll upp i en liten form, ca 15 x 15 cm (klädd med bakplåtspapper). 
 
Skär kolan i bitar när den stelnat. Smält chokladen i vattenbad och doppa kolorna så att de blir helt täckta med chokladen. Lägg på bakplåtspapper och garnera med flingsalt. 
 
 

Sotad Tonfiskcarpaccio à la Plura

Här kommer ett fantastiskt gott recept på Tonfiskcarpaccio som är hämtat från Pluras Kök. Se till att köpa fin röd tonfisk och frys in i stavar, så att fisken är förberedd att tillagas (minst tre dygn). 
 
Tonfisk (skuren i stavar)
Sesamfrön
Svartpepper
Färsk koriander
Rättika
Chili eller spansk peppar
Japansk soya
Pressad lime
Olivolja
 
Bryn tonfisken hastigt i het panna (med lite olivolja i), max 10 sekunder per sida. 
Lägg över tonfisken på ett fat med sesamfrön och svartpeppar så att den täcks av frön. Låt svalna. 
 
Skär upp tonfisken i tunna skivor och lägg upp på serveringsfat. Ringla över olivolja, pressad lime och soya (som en marinad) och strö över hackad chili, rikligt med färsk koriander och hyvlad rättika. Rättikan får mer spänst om strimlorna legat i blöt i iskallt vatten en stund innan. 
 
 

Frökex

Fantastiskt gott och enkelt recept på Frökex/Fröknäcke. Jag kommer aldrig mer att köpa Frökex till ostbrickan, när det är så enkelt och gott att göra själv.
När plåtarna är färdiggräddade bryter du kexen i lagom stora bitar, så där ojämnt och riktigt Home Made!
 
 

 

2dl havregryn

2dl grovt rågmjöl

1dl solrosfrön

1/2dl linfrö

1/2dl sesamfrö

1/2tsk salt

3 1/2dl vatten

 

Blanda samman och låt svälla 5 min.

Lägg hälften av smeten på ett bakplåtspapper och ta ett nytt ark ovanpå för att kavla tunt.Gör likadant med resten av smeten.

 

Strö sesamfrö plus flingsalt över plåtarna och grädda i 1,5 timme på 125 grader.

 


Heta ostbollar

Dessa små och heta ostbollar är ett givet inslag när vi serverar en buffé eller som tilltugg till välkomstdrinken. 

100 g riven Västerbottensost
100 g riven Pecorino 
100 g Ricotta
salt och peppar

kryddkrasse
chiliflakes

Blanda alla ostarna i en matberedare tills det blir en slät massa. Forma till små bollar som sedan rullas i chiliflakes och kryddkrasse. Som en mildare variant kan man byta ut chili mot rostade sesamfrön eller hackade nötter.

Ostbollar


Parmesankex med lax och koriander

Det här är min personliga favorit av plockmat och den går att förbereda i god tid - för att inför serveringen lägga på de underbara röran på de smakrika parmesankexen.

200 gr grovriven parmesanost
200 gr rökt lax (strimlad i småbitar)
1 kruka färsk koriander
2 dl creme fraiche
grovmalen svartpeppar

Lägg osten i små högar på en bakplåt, täckt av bakplåtspapper. Grädda i 200 grader, ca 8-10 minuter - tills att ostkexen är mörkt guldfärgade och knapriga. Låt svalna.

Blanda övriga ingredienser till en röra. Låt stå i kylen och vänta på att gästerna ska komma. Därefter fördelas röran ut på varje ostkex. Underbart gott!

 

 

 

Underbar cheesecake med björnbär och annat gott!

Den här underbara cheesecaken hittade jag i Buffé och den är verkligen supergod! Inget för den som ska tänka på kalorierna. Men något måste man ju unna sig, och varför inte då lyxa till rejält! Den goda kolasåsen som är gjord på kondenserad mjölk är perfekt till andra desserter också - eller bara till god vaniljglass med färska bär. Det där med att strö över ätbara blommor som dekoration på caken är verkligen överkurs - men det blir riktigt proffsigt!

Ingredienser,

  • 400 g färskost av philadelphiatyp
  • 1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
  • 3 ägg
  • finrivet skal och juice av 1 lime
  • 250 g frysta, tinade björnbär
  • 2 marängbottnar (180 g)
  • 2 dl marshmallows (mini eller stora)

GARNERING

  • björnbär eller andra bär
  • marshmallows
  • 1 sats kolasås (klicka på länken
  • ev ätbara blommor, t ex kryddtagetes eller krasse

Gör så här 

1. Vispa färskosten mjuk tillsammans med den kondenserade mjölken.
2. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i limeskal och limejuice.
3. Mosa björnbären.
4. Lägg en marängbotten i en springform, ca 22 cm i diameter. Bred ut bärmoset på marängen. Tryck ner minimarshmallows eller bitar av stora marshmallows. Häll på hälften av färskostsmeten.
5. Lägg på den andra marängbottnen och häll på resten av smeten. Ställ formen i frysen i minst 5 timmar, gärna över natten.
6. Ta ut cheesecaken 40 minuter före servering. Garnera med björnbär och marshmallows. Ringla över lite av kolasåsen och servera resten vid sidan om. Strö ev över ätbara blommor.


Kolasåsen fixar du genom att helt enkelt koka en oöppnad burk med kondenserad mjölk i 2 timmar. Se till att burken alltid är täckt med kokande vatten, då det lätt dunstar bort. Låt burken svalna innan du öppnar den. Lätt som en plätt och supergod!!



Om

Min profilbild

RSS 2.0