Grönkålssallad med fikon och äpple
På Sjömagasinet i Göteborg serverar de en gudomlig grönkålssallad på julbordet. Det är en mycket bra kontrast till den lite tyngre julmaten som jag inte alls är förtjust i. Det här blev en favorit direkt.
200 gr färsk strimlad grönkål
1-2 äpplen (små fina bitar av skalat äpple)
Färska och/eller torkade fikon (skurna i små fina bitar)
2 dl vispad grädde
Blanda grönkålen med äppel- och fikonbitarna. Häll över grädde så att allt binder samman. Blanda väl. Det blir mer fikonsmak av torkade fikon i salladen och fint att dekorera med färska fikon på toppen. Man kan även förädla receptet med Apelsin och stjärnanis.
Mannerströms originalrecept innehåller även lök och rostade valnötskärnor. Istället för grädde har han blandat 0,5 dl majonäs och 1,5 dl creme fraiche.