Rökta laxrullar med wasabi

Rökt och fisk på samma gång. Kan det bli bättre?? Jättegod plockmat som också förbereds och läggs i frysen, för att sedan plockas fram och skäras i fina skivor innan gästerna kommer.

Rökt lax i skivor
kesella
wasabi
sesamfrön

Rosta sesamfröna i stekpanna, så att de får lite färg.

Lägg ut laxskivorna på ett ark med gladpack. Plasten ska vara helt täckt av rökt lax. Rör ihop kesella och wasabi till lämplig styrka. Wasabin är stark, så du får prova dig fram vad som passar dig. Bred kesellaröran över laxen och rulla ihop som en rulltårta. Strö över sesamfröna och rulla runt hela laxrullen. Täck hela rullen med plastfolie och lägg in i frysen, då det är mycket enklare att skära fina skivor när rullen är halvfrusen.

Inför serveringen, ta fram rullen ur frysen och låt den halvtina. Skär snedställda skivor av rullen och lägg upp på fat. Klart att njuta!!




Örtagårdssås

Örtagårdssåsen brukar jag laga till en helstekt oxfilé. Tyvärr har jag förätit mig på just oxfilé med örtagårdssås, men det var många år sedan nu. Då jag inte är någon köttmänniska så är det ett väldigt gott betyg!

2-3 scharlottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk vardera av de kryddor som finns hemma:
- timjan, rosmarin, dragon, salvia, basilika, körvel
1 dl torrt vitt vin
4 msk konc kalvfond
½ dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk balsamvinäger

Hacka löken i småbitar och fräs den hastigt i smöret. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda ihop några minuter.

Mycket gott till oxfilé! Såsen varierar i smak från gång till gång beroende på vilka kryddor man hade hemma för tillfället! Men den är alltid lika god!


Gudomligt god Krisptårta (Glutenfri)

Då en av mina vänner är glutenallergiker har jag fått ett recept på en tårta som även hon kan äta. Nu visade det sig att den här tårtan var så gudomligt god att jag bakar den oavsett om jag får glutenallergiker på besök eller ej.

Tårtbotten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl puffat ris (vårgårda)

Vispa äggvitorna hårt och blanda därefter i socker och puffat ris.  Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda i 125 grader , 100 minuter.

Kräm:
4 äggulor
1dl socker
1 dl grädde
1 msk maizena
1 msk vaniljsocker
100 gr smör

Vispgrädde
ev. jordgubbar eller annan frukt
ev. flagad mandel

Blanda alla ingredienser (utom smöret) i en kastrull. Låt koka upp och sjuda en liten stund. Var noga med temperaturen och rör hela tiden, för det är lätt att krämen bränner fast i botten på kastrullen!! När krämen tjocknat skivas smöret ner i kastrullen. Låt svalna.

Dela tårtbotten i två delar och bred krämen på bottendelen. Lägg därefter på "locket" och bred över vispad grädde. Tårtan kan även dekoreras med jordgubbar och flagad mandel, eller det som finns hemma. Kiwi, björnbär, strössel?

Krämen är även god till att hälla över färska jordgubbar en sommardag!!





Halstrad Lax med citrussky

Det här är en enkel och god laxrätt som nästan sköter sig själv i ugnen.

laxfilé skuren i portionsbitar
bakpotatisar (beräkna ½-1 per person)

tzatziki:
1 burk creme fraiche
½ riven gurka (väl avrunnen)
1 vitlöksklyfta
salt
peppar

citrussky:
2 dl vatten
2 hönsbuljontärningar
1dl pressad citron
1dl socker
1 msk maizena
salt
peppar

Skär bakpotatisen i stora tjocka skivor. Grilla både lax och potatis i ugn eller grill. (225 grader)

Riv gurkan och krama ur vätskan. Blanda ner creme fraiche, pressad vitlök och smaka av med salt och peppar.

Koka ihop citrusskyn och låt den sjuda några minuter tills den tjocknar lite.

Lägg upp 2-3 stora tjocka potatisskivor på en tallrik, och placera laxbiten ovanpå potatisen. Häll över citrusskyn och klicka några matskedar tzatziki på sidan av potatisen.

Smaklig måltid!


Saffranskolasås

För en saffransälskare som jag är, är Saffranskolasås en favorit som går snabbt att sno ihop och servera till en god vaniljglass.

ca 8 personer:

2,5 dl socker
3 dl grädde
3 pkt saffran
50 gr smör
en nypa salt

(Oj, jag har nog gjort den här såsen allt för många gånger, för jag kunde hela receptet i huvudet!)

Smält sockret i en kastrull så att det blir gyllenbrunt och börjar ryka lite. Koka upp grädden tillsammans med saffran. Blanda försiktigt ner gräddblandningen i det heta sockret i små omgångar. Rör hela tiden. Blanka av med smöret. Låt svalna något innan servering.

Servera med vaniljglass!

Läskande sommardrink "Frozen"

Den här drinken är en suverän sommardrink som är perfekt att frysa in i en stor bunke för att sedan lätt ta fram ur frysen och bara fylla på med fruktsoda/sprite. Lätt som en plätt har man trollat fram en svalkande välkomstdrink när man får oväntat besök!

äppeljuice
vaniljte (kallt)
vaniljvodka
fruktsoda/sprite

Brygg vaniljte och låt det svalna. Blanda lika delar äppeljuice, vaniljte och vaniljvodka i en stor skål/tillbringare och blanda. Häll över till en bunke eller annan förpackning med lock och ställ in i frysen. Drinken kommer aldrig att frysa till is utan kan sedan lätt skopas ur med sked och får en koncistens som en "slush". Skopa upp drinken i glas och fyll på med fruktsoda eller sprite. Drinken ska drickas med sugrör.

En mycket läskande och god sommardrink som har sin givna plats i frysen!



Mojito!!!

Jag älskar Mojito! På sommaren odlar jag egen pepparmynta för husbehovet, men tyvärr räcker aldrig odlingen för mitt husbehov! Det går åt en hel del mynta när det är den stående sommardrinken på vår veranda. En muddlare är bra som redskap för att frigöra smakerna i myntan och limen.

ljus rom (Havana Club)
sockerlag
mynta blad (gärna pepparmynta som ger mer smak)
½ lime
sodavatten
is

Lägg myntan i ett highballglas, tillsätt lika delar rom och sockerlag samt en halv lime delad i klyftor.  Använd muddlaren för att frigöra smakerna ur limen och myntan. Har du ingen muddlare går det även bra med skaftet till en träslev eller dyl.Tillsätt krossad is och rör om. Toppa därefter med sodavatten och rör om igen. Serveras med sugrör och med fördel drinkpinnar med skära elefanter!! ;-)




Snabb Nyttolimpa med aprikoser & frön

Ett superenkelt och jättegott bröd som varken kräver knådning eller jäsning och som dessutom är riktigt nyttigt. Kan det bli bättre?

1 limpa
4 dl dinkelmjöl
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön (naturella)
1 dl pumpakärnor (naturella)
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 dl torkade aprikoser
½ dl honung
4½ dl naturell yoghurt

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Klipp/skär aprikoserna i små bitar. Rör ner honug, yoghurt och aprikoser. Häll smeten i en smord och mjölad brödform (30x10 cm). Toppa med frön och havregryn och pudra över lite mjöl.

Grädda på nedersta falsen i ca 60 minuter. Ta ut brödet och stjälp upp det på ett galler och låt svalna, gärna under duk.




Kladdkaka med chokladbitar

Den här kladdkakan är extra kladdig och chokladig, vilket gör att den även bli ganska mäktig. Så lite lagom stora bitar är att rekommendera. Det blir som en extra liten bonus med de grova chokladbitarna som göms i kakan.

Ingredienser för 8 portioner:

50 gr mörk blockchoklad
3 dl vetemjöl
2 krm salt
1 d kakao
2 tsk vaniljsocker
5 dl strösocker
4 st ägg
175 gr smör

Glasyr:
50 gr mörk blockchoklad
50 gr smör

Tillagning: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Smält smöret och låt svalna lite.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl. Rör ner smöret. Häll smeten i formen och tryck ner grovhackade chokladbitar.

Grädda kakan ca 35 minuter. Kakan ska vara lös i mitten, men fast i kanterna när den är färdig. Låt kakan kallna helt innan den glaseras.

Glasyr: Smält chokladen och smöret på svag värme. Bred glasyren över kakan och pensla kanterna.

Servera med frukt eller bär och lättvispad grädde!






RSS 2.0