Gudomligt god Krisptårta (Glutenfri)
Då en av mina vänner är glutenallergiker har jag fått ett recept på en tårta som även hon kan äta. Nu visade det sig att den här tårtan var så gudomligt god att jag bakar den oavsett om jag får glutenallergiker på besök eller ej.
Tårtbotten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl puffat ris (vårgårda)
Vispa äggvitorna hårt och blanda därefter i socker och puffat ris. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda i 125 grader , 100 minuter.
Kräm:
4 äggulor
1dl socker
1 dl grädde
1 msk maizena
1 msk vaniljsocker
100 gr smör
Vispgrädde
ev. jordgubbar eller annan frukt
ev. flagad mandel
Blanda alla ingredienser (utom smöret) i en kastrull. Låt koka upp och sjuda en liten stund. Var noga med temperaturen och rör hela tiden, för det är lätt att krämen bränner fast i botten på kastrullen!! När krämen tjocknat skivas smöret ner i kastrullen. Låt svalna.
Dela tårtbotten i två delar och bred krämen på bottendelen. Lägg därefter på "locket" och bred över vispad grädde. Tårtan kan även dekoreras med jordgubbar och flagad mandel, eller det som finns hemma. Kiwi, björnbär, strössel?
Krämen är även god till att hälla över färska jordgubbar en sommardag!!