Pocherat ägg på avokadotoast

Jag har återskapat en riktigt god frukosttoast från The Standard Hotel i New York. Så god och lyxig till söndagsbrunchen.
 
surdegsbröd
avokado
pressad citron
svartpeppar
ev sesamfrön och gräslök
ruccola
ägg
ättika
salt
 
Koka upp vatten, lite ättika och salt i en kastrull. Vattnet får inte stormkoka, ska endast sjuda lätt.
Knäck ägget i en kaffekopp och tippa försiktigt ägget i vattnet. Låt sjuda in några minuter innan du försiktigt plockar upp ägget.
 
Dela och mosa avokadon tillsammans med lite pressad citron, salt och pepper. Bred avokadoröran på brödet.
Ta en näve ruccola och placera på brödet, lägg på det pocherade ägget. Toppa med salt, peppar ev sesamfrön och lite finklippt gräslök. Söndagslyx!
 


 
 

Knäckig rabarberpaj

Den här rabarberpajen är grymt god - med smak av knäck! Det går enkelt att byta ut rabarber mot äpplen så bli det en lika god knäckig äppelpaj!

 
500 gr rabarber
2 dl socker
2 dl havregryn
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
125 gr smör
1/2 dl grädde
1/2 dl sirap
 
vaniljglass eller vaniljsås till servering
 
Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i botten på en smörad pajform.
 
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Koka upp smör, grädde och sirap i en kastrull. Häll i de torra ingredienserna, blanda och låt koka ihop lite.
 
Fördela smeten över rabarbern och ställ in i ugnen, 150 grader ca 40 minuter. Höj temperaturen till 175 grader och grädda pajen ytterligare 10-15 minuter till ytan blivit riktigt knäckig och god. Du ser på färgen när det är dags att ta ut den ur ugnen.
 
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
 
 
 
 
 

Rimmad torskrygg med varma grönskar och citrussmör

Torskryggen blir såååå god när man rimmar den innan tillagning. Det gör att den får bra sälta och får en fin konsistens som faller isär i skivor när den blivit tillagad. Var noga med innertemperaturen - det lönar sig!
 
 
4 bitarTorskrygg ca 125 gr per person
1 dl socker
1 dl salt
1 liter vatten
 
Blanda salt, socker och vatten så att det löser sig. Rimma torsken i ca 40 minuter.
Ta upp den ur vattnet och torka av.
 
Bryn torsken i smöret. Ställ in i ugenen på 125 grader till den får en innertemperatur på ca 55 grader. Använd stektermometer. (ca 15 minuter).
 
100 gr smör, rumsvarmt
2 st lime
1 st vitlöksklyfta
salt
limepeppar
 
Blanda smöret med rivet limeskal, pressad lime och vitlök. Smaka av med salt och limepeppar.
Forma till en rulle genom att använda plastfolie. Detta kan du förbereda och ställa i kylen eller frysen.
 
1 påse färsk spenat
1 ask körsbärstomater
2 st fänkål
1 st squash
2 klyftor vitlök
olivolja
salt
svartpeppar
ev rostade pinjenötter
 
Strimla fänkålen och squash. Fräs grönsakerna i olivolja. Tillsätt körbärstomaterna och vänd sist ner spenaten. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner rostade pinjenötter.
 
Lägg upp de frästa grönsakerna på en tallrik. Lägg på en portionsbit torsk. Bygg gärna rätten på höjden för ett vackert resultat.
Toppa med en skiva citrussmör som får smälta över fisken. Njut!
 
 
 

Mango- & Avokadosalsa

En supergod och fräsch salsa som passar utmärkt till grillad tonfisk eller grillade vitlöksgambas.
Använda fryst färdigtärnad avokado och mango så går det fantastiskt enkelt att tillaga.
 
250 gr tärnad avokado
250 gr tärnad mango
1 tsk rivet limeskal
2 msk färskpressad limejuice
1/2 hackad silverlök
1 msk rapsolja
2 tsk sambal olek (+ ev hackad chili för lite extra sting - finns även färdighackad djupfryst)
1 kruka färsk koriander
 
Blanda alla ingredienser och servera!

Potatis med rökig gräddfil och brynt smör

Den här potatisen är en riktig höjdare! Det går lika bra att göra den i ugnen som på grillen (i foliepaket). Extra gott att strössla med lite krispiga potatischips innan servering.
 
Potatisar (färskpotatis om det är säsong)
smör (ca 100 gr till 8 stora potatisar)
2 dl gräddfil
liquid smoke
rökigt salt
olivolja
potatischips
gräslök
svartpeppar
 
Blanda potatisen med olivolja (blanda runt i en plastpåse). Hårdgrilla i ugnen på 225 grader till potatisarna har blivit mjuka och riktigt grillade på utsidan. Om du använder grillen så gör du ett foliepaket med potatisarna.
 
Blanda gräddfilen med liquid smoke och rökigt salt till önskad smak.
Bryn smöret i kastrull tills det får en doft av knäck och blir lätt brunt i färgen.
 
När potatisarna är klara trycker du till dem med en gaffel så att varje potatis krossas och öppnar sig. Klicka över den rökiga gräddfilen. Klipp och strö över gräslök. Smula och strössla med potatischipsen, krydda med svartpeppar och avsluta med att ringla över det brynta smöret. 
 
Klart att servera! 
 


 

RSS 2.0