Parmesansoppa med löjrom och kallrökt lax
Det här är ett recept som kommer från Bettan. Hon bjuder alltid på helt underbar mat och denna parmesansoppa är inget undantag. Perfekt förrätt som kan förberedas och stå färdig i kylskåpet - i och med att den ska serveras kall. "Toppingen! fixar man när det är dags att äta.
4 portioner:
5 dl mjölk
5 dl grädde
2 tsk citronjuice
350 gr parmesanost
120 gr löjrom
150 gr kallrökt lax
2 msk gräslök, finskuren
rapsolja
svartpeppar
Riv parmesanosten. Koka upp mjölk och grädde, häll den heta vätskan över osten och kör med mixer i några minuter. Smaksätt med citron och lit salt. Om man vill kan man sila soppan i en finmaskig sil. Kyl ner soppan.
Vid servering:
Låt ev löjrommen rinna av i en finmaskig sil ca 1 timme innan servering.
Finhacka den kallrökta laxen.
Servera soppan med löjrom i mitten och fördela lax, gräslök och svartpeppar runt om. Ringla rapsolja i soppan och garnera ev med brödkrutonger.
Ceviche
Chevich är en latinamerikansk fiskrätt där man låter vit fisk och skaldjur marinera i bland annat koriander, lime och chili. Min favorit är torskrygg och pilgrimsmusslor, men det går bra att variera med tex lax, hälleflundra och räkor. Se till att fisken har varit frusen minst tre dygn innan den marineras.
150 g torskrygg
150 g pilgrimsmusslor
1 kruka koriander
6 st lime
1 st apelsin
1 st chili
1 ½ vitlöksklyfta
1 msk socker
salt
Pressa ner saften av lime och apelsin i en bunke. Kärna ur chilin och hacka den tillsammans med koriander och vitlök. Blanda ner de hackade kryddorna i limen och apelsinen.
Skär fisken och musslorna i ca 1 cm stora kuber. Lägg ner bitarna i bunken och smaka av med salt och socker.
Låt stå i kylen ca 1 timme. Smaka av och servera när du tycker att fisken är lagom i smak och konsistens. Fisken ska vara vit och fast.
Servera i cocktailglas på fot eller fina "miniskålar".
