Franska chokladmaränger
Det finns ett café i närheten som säljer underbara franska chokladmaränger i storlekt XXL. Då jag aldrig bakat maränger överhuvudtaget kändes det som att det var dags att utöka receptregistret med dessa underbara skapelser. Det krävs dock en del vispande, så här låter man elvispen gå varm. Kännetecknet för franska märänger är att smeten vispas över sjudande vatten och marängerna blir då lite blanka och sega inuti, precis som man vill ha dem!!
12 st storlek M !!
25 gr mörk choklad
3 st äggvitor
2 dl strösocker
Lägg chokalden i en fryspåse (plast) och knyt ordentligt. Påsen lägger du in en värmetålig skål och häller över kokande vatten. Ett enkelt sätt att smält chokladen och sedan lätt kunna klippa hål i påsen och spritsa ut den smälta chokladen.
Häll äggvitor och strösocker i en skål. gärna av metall. Sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten och vispa med elvisp i 5-10 minuter. Ta därefter skålen från kastrullen och fortsätt vispa tills smeten blir sval och tjock.
Klipp hål i chokladpåsen och häll i den smälta chokladen. Rör om med några få tag så att marängsmeten blir strimmig, rör ej för länge så att den blir ljusbrun.....
Grädda i mitten av ugnen i 125 grader, ca 1 timme, tills marängerna släpper från papperet.
Ät och njut de underbara skapelserna!!
12 st storlek M !!
25 gr mörk choklad
3 st äggvitor
2 dl strösocker
Lägg chokalden i en fryspåse (plast) och knyt ordentligt. Påsen lägger du in en värmetålig skål och häller över kokande vatten. Ett enkelt sätt att smält chokladen och sedan lätt kunna klippa hål i påsen och spritsa ut den smälta chokladen.
Häll äggvitor och strösocker i en skål. gärna av metall. Sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten och vispa med elvisp i 5-10 minuter. Ta därefter skålen från kastrullen och fortsätt vispa tills smeten blir sval och tjock.
Klipp hål i chokladpåsen och häll i den smälta chokladen. Rör om med några få tag så att marängsmeten blir strimmig, rör ej för länge så att den blir ljusbrun.....
Grädda i mitten av ugnen i 125 grader, ca 1 timme, tills marängerna släpper från papperet.
Ät och njut de underbara skapelserna!!


Matjesmackor

En härlig sommarmacka som blir bra till lunch en varm dag!
Hårt bröd, Wasa sport
Färskpotatis
Matjessill
Gräddfil
Gräslöksstrån
Smöra brödet och mosa över några färskpotatisar. Lägg på några bitar Matjessill. Toppa med några klickar gräddfil och dekorera med lite gräslök. Gott att äta tillsammans med en kall lättöl.
Parma och Mozarellamackor
Det här är helt underbara picknickmackor som gör att det vattnas i munnen och man längtar efter att snabbt få plocka upp matsäcken!
Wale (mörkt valnötsbröd, finns butiksbakat på ICA), ciabatta eller annat gott bröt
Parmaskinka (några skivor per macka)
Mozarella
Tomat
Ruccola
Pesto
Flingsalt
Dela brödet på mitten och smöra. Lägg på Ruccola och några skivor parmaskinka. Därefter är det dags för skivad mozarella, skivade tomater och bred över lite pesto. Strö på lite flingsalt och lägg sedan på locket. Linda in mackorna i folie, sedan är det bara att ta med på picknick. Eventuellt kan du droppa över lite god olivolja innan du ska äta mackan.